Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Oktatás - Vajdaság képes leírás - Vajdaság.tlap.hu
részletek »

Oktatás - Vajdaság - Vajdaság.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: vajdasag.tlap.hu » Oktatás - Vajdaság
Keresés
Találatok száma - 7 db
Bartók Béla Zeneiskola - Ada

Bartók Béla Zeneiskola - Ada

Az adai Bartók Béla Zeneiskola megalakulása óta két tagozattal működik, egy Adán és egy Moholon. A 2009/2010-es tanévben 213 tanuló kap zenei képzést: 147-en Adán és 66-an Moholon. Nyolc hangszeren folyik a tanítás: hegedűn, gordonkán, tamburán, gitáron, fuvolán, klarinéton, harmonikán és zongorán, valamint szólóéneket is lehet választani. Van előkészítő és óvodás tagozat is.

Bolyai Tehetséggondozó - Zenta

Bolyai Tehetséggondozó - Zenta

A Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium az első és egyetlen magyar tannyelvű, tehetséggondozó, természettudományi-matematikai szakirányultságú gimnázium Vajdaság területén. Iskolánk eredetileg Természettudományi-matematikai Tehetséggondozó Gimnázium néven 2003. április 22-én jött létre. Alapítója a Vajdasági Autonóm Tartomány Képviselőháza. Az emelt szintű matematikai felvételin eredményesen szereplő 20 diák 2003 szeptemberében kezdte meg tanulmányait.

Cseh Károly Általános iskola Ada

Cseh Károly Általános iskola Ada

Az iskola névadójáról Cseh Károly (Ada, 1891. nov. 2. - Sachsenhausen, 1945. febr. vége): tanító, újságíró. A temesvári tanítóképzőben tanult, onnan baloldali nézetei miatt eltanácsolták. Oklevelet Kalocsán szerzett (1911). 1911-től Adán tanyai isk.-ban tanított és 1913-ban a Földművesszövetkezet titkára lett. Az I. világháborúban orosz fogságba esett. A krasznojarszki fogolytáborban ismerkedett meg a marxizmussal. Folyóiratokat adott ki: Fáklya, Jenyiszej, Kommuna; ezekben írásait Iványi aláírással közölte. 1921 nyarán visszatért Adára, folytatta tanítói munkáját és közben szervezte a munkásmozgalmat. Lakásán alakult meg 1922-ben a Jugoszlávia Kommunista Pártjának adai illegális szervezete. Többször letartóztatták és bebörtönözték; Darwin elméletének tanítása miatt pert indítottak ellene (adai majomper, 1928). Több lapnak tudósított a Tisza menti községekről és a tanyavilágról. 1935-37-ben a lap betiltásáig az adai Népszava főszerk.-je volt. Rendszeresen jelentek meg Dobai Mátyás, Iványi Károly, Szabó Péter álneveken elbeszélései, cikkei, tanulmányai, kritikái a Híd c. folyóiratban. 1941-ben letartóztatták, előbb a topolyai internáló táborba került, majd a bp.-i Margit körúti fegyházban letöltendő nyolc évre ítélték. A komáromi Csillagerődből mint politikai elítéltet Sachsenhausenbe deportálták (1944). Valószínűleg itt halt meg.

Magyarságkutató Tudományos Társaság

Magyarságkutató Tudományos Társaság

A Magyarságkutató Tudományos Társaság, MTT (Szabadka, Szerbia) szakmai egyesület. Dr. Rehák László egyetemi tanár köré csoportosuló értelmiségiek kezdeményezésére 1991-ben alakult, azzal a céllal, hogy humántudományos, szociológiai, pszichológiai, jogtudományi, történelmi, antropológiai és más társadalmi jellegű kutatásokat folytasson, szakirodalmat gyűjtsön, szakmunkákat jelentessen meg és tudományos rendezvényeket szervezzen.

Samu Mihály általános Iskola Péterréve

Samu Mihály általános Iskola Péterréve

A péterrévei Samu Mihály Általános Iskola weblapját tekinthetik meg szerb nyelven. A kéttannyelvű iskolában egyaránt tanulhatnak a gyerekek szerb és magyar nyelven 1955 óta. Az iskolába jelenleg körülbelül 550 diák látogatja.

Stevan Mokranjac Alsófokú Zeneiskola

Stevan Mokranjac Alsófokú Zeneiskola

A több mint száz éves polgári szecessziós stílusú épületben már 64 éve a zene lakozik. Több százra tehető a hivatásos vagy félhivatásos zenészek száma, kik ebből az iskolából a tiszamentéről indultak és életpályának a zenét választották.

Zdravko Glozanski Általános Iskola

Zdravko Glozanski Általános Iskola

A becsei Zdravko Glozanski Általános Iskola a központban helyezkedik el. Az iskolában jelenleg csak egytannyelvű oktatás folyik. Az iskolába mintegy 1000 szerb diák jár minden héten hétfőtől péntekig az oktatási időszakban. Az iskola weblapja ezért csak szerb nyelven érhető el.

Tuti menü