Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Vajdaság linkgyűjtemény linkjeinek képes leírásai - keresés a linkek között
részletek »

Vajdaság képes leírás

Képes leírás

Itt vagy: vajdasag.tlap.hu » Képes leírás
Keresés
Találatok száma - 86 db
Ada

Ada

Ada község mindig is a magánszektoráról volt ismert, különösen jelentős a fémfeldolgozási ágazat és a textilipar, ezért Ada községet joggal nevezhetjük a vállalkozások városának. Ada község összterülete 22.768 ha, melyből a megmunkált földterület megközelítőleg 20.000 ha-t tesz ki, míg a terület többi részén beépített telkek találhatóak. A mezőgazdasági földek minden tekintetben kiváló minőségűek, ezért a község egyik legjelentősebb természeti kincsének számítanak. A község másik jelentős természeti kincse a kedvező vízügyi helyzetéből ered. Ada egész hosszúságával a Tisza folyó mellett húzódik.

Apatini sörgyár

Apatini sörgyár

Az apatini sörgyár 250 éves múltra tekint vissza. A Duna menti településen gyártják a Jelen Pivot, vagyis a szarvas sört :). A sörgyár a sörkészítés hagyományait betartva a mái napig látja el az országot a finom üditő nedüvel.

Árgyélus együttes

Árgyélus együttes

Az Árgyélus együttes 2002-ben alakult azzal a céllal, hogy Délvidéken is ápolja és továbbadja testvéreink, a csángók csodálatos népzenéjét. Moldvai és gyimesi zenét játszunk. Úgy gondoljuk, hogy nagyobb hangsúlyt kellene ezekre a tájegységekre fektetni, mivel itt nálunk, Délvidéken, csak mi csalogatjuk elő e gyönyörű és különleges hangzásvilágot! Megalakulásunk óta részt veszünk versenyeken, rendezvényeken, táborokban. Örömmel tartunk táncházakat vagy kísérünk táncegyütteseket. Ifjú koráról az együttes elmondhatja, hogy többszörös győztese a Szólj, síp, szólj népzenei vetélkedőnek. A 18.,19.és 20. SZ.S.SZ.on arany diplomával tüntettek ki bennünket. A Középiskolások Művészeti Vetélkedőjén szintén többször első helyezést értünk el...

Bácsország

Bácsország

A Bácsország Vajdaság (Szerbia) egyetlen magyar nyelvű honismereti szemléje. A lap azoknak a vajdasági, anyaországi, Kárpát-medencei szakembereknek és amatőr kutatóknak ad teret, akik ennek a régiónak a történelmét, művészetét, társadalom és természetrajzát kutatják. Olvasótábora szakemberekből és a múlt iránt érdeklődő olvasokból áll.

Bajmok

Bajmok

Bajmok községének kicsiny weblapja elérhetősge található. Az egyszerű oldalon a város történetétől kezdve a település földrajzi helyzetéig mindent megtalálhatunk. Az egész oldal szerb nyelven van, de egy weblapfordítóval egykettő hasznos információkhoz juthatunk.

Baptista Ház

Baptista Ház

Oldalunk nem a Magyarországi Baptista Egyház hivatalos honlapja, de az egyetemes Magyar Baptizmust hívatott szolgálni. Ezáltal minden magyar baptista intézmény, egyház vagy szervezet számára ingyenes és reklámmentes lehetőséget biztosítunk, hogy interneten is bemutatkozzon.

Bartók Béla Zeneiskola - Ada

Bartók Béla Zeneiskola - Ada

Az adai Bartók Béla Zeneiskola megalakulása óta két tagozattal működik, egy Adán és egy Moholon. A 2009/2010-es tanévben 213 tanuló kap zenei képzést: 147-en Adán és 66-an Moholon. Nyolc hangszeren folyik a tanítás: hegedűn, gordonkán, tamburán, gitáron, fuvolán, klarinéton, harmonikán és zongorán, valamint szólóéneket is lehet választani. Van előkészítő és óvodás tagozat is.

Becsei-mozaik

Becsei-mozaik

A Becsei Mozaik, vagyis a Becejski mozaik című hetilapot Becse városában adják ki. A tisza mellett elterülő városban megjelenő lapot két nyelven nyomtatják. A lap érdekessége, hogy egyik fele magyar a másik pedig szerb nyelven szól olvasóihoz.

Bolyai Tehetséggondozó - Zenta

Bolyai Tehetséggondozó - Zenta

A Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium az első és egyetlen magyar tannyelvű, tehetséggondozó, természettudományi-matematikai szakirányultságú gimnázium Vajdaság területén. Iskolánk eredetileg Természettudományi-matematikai Tehetséggondozó Gimnázium néven 2003. április 22-én jött létre. Alapítója a Vajdasági Autonóm Tartomány Képviselőháza. Az emelt szintű matematikai felvételin eredményesen szereplő 20 diák 2003 szeptemberében kezdte meg tanulmányait.

Hirdetés
Családi Kör

Családi Kör

A Családi Kör minden csütrötökön megjelenő szórakoztató magazin. Keveset foglalkozik a politikával és a gazdasággal, többnyire a szórakoztatásra termett. Vicc rovata mellett, tartalmazza a nézettebb csatornák műsorkínálatűát és hallgatott rádiók kínálatát is.

Cseh Károly Általános iskola Ada

Cseh Károly Általános iskola Ada

Az iskola névadójáról Cseh Károly (Ada, 1891. nov. 2. - Sachsenhausen, 1945. febr. vége): tanító, újságíró. A temesvári tanítóképzőben tanult, onnan baloldali nézetei miatt eltanácsolták. Oklevelet Kalocsán szerzett (1911). 1911-től Adán tanyai isk.-ban tanított és 1913-ban a Földművesszövetkezet titkára lett. Az I. világháborúban orosz fogságba esett. A krasznojarszki fogolytáborban ismerkedett meg a marxizmussal. Folyóiratokat adott ki: Fáklya, Jenyiszej, Kommuna; ezekben írásait Iványi aláírással közölte. 1921 nyarán visszatért Adára, folytatta tanítói munkáját és közben szervezte a munkásmozgalmat. Lakásán alakult meg 1922-ben a Jugoszlávia Kommunista Pártjának adai illegális szervezete. Többször letartóztatták és bebörtönözték; Darwin elméletének tanítása miatt pert indítottak ellene (adai majomper, 1928). Több lapnak tudósított a Tisza menti községekről és a tanyavilágról. 1935-37-ben a lap betiltásáig az adai Népszava főszerk.-je volt. Rendszeresen jelentek meg Dobai Mátyás, Iványi Károly, Szabó Péter álneveken elbeszélései, cikkei, tanulmányai, kritikái a Híd c. folyóiratban. 1941-ben letartóztatták, előbb a topolyai internáló táborba került, majd a bp.-i Margit körúti fegyházban letöltendő nyolc évre ítélték. A komáromi Csillagerődből mint politikai elítéltet Sachsenhausenbe deportálták (1944). Valószínűleg itt halt meg.

Csóka

Csóka

Csóka régi település. Ezt igazolják az anyagi kultúra maradványai, melyek az újkor előtti időből származnak. Ebből az időből, Csóka közvetlen környékén létezik néhány lokalitás, melyek közül a legismertebb a Kremenyák. Mivel a Kremenyákból származó régészeti anyagot meghatározott specifikusság jellemzi, a régészetbe bevezették a 'Csókai kultúra' fogalmat.

Délvidéki Civil Portál

Délvidéki Civil Portál

A Délvidéki Civil Portál oldalain pályázatokat közlünk, képzésekről, konferenciákról, civil hírekről tájékoztatunk, de jogi segítséget is kaphatsz vagy délvidéki civil szervezeteket ismerhetsz meg.

Dombos fest

Dombos fest

A Dombos Fest vagyis a Dombos Fesztivál minden évben megrendezett fesztivál. Idén ünnepelte 10-ik évfordulóját. A fesztiválnak a célja a hyagományok megőrzése és továbbadása az ifjabb generációknak.

Emberi jogi központ

Emberi jogi központ

A délvidéki magyarságot ért jogsértések felkutatását és dokumentálását tartjuk legfőbb feladatunknak, illetve minden törvény adta lehetőséget kihasználva küzdünk a Kárpát - medencében élő magyarság jogainak minél teljesebb megvalósulásáért.

Észak Vajdasági Földműves Egyesület

Észak Vajdasági Földműves Egyesület

Az Észak-vajdasági Földműves Egyesület 2004-ben alakult meg azzal a céllal, hogy összefogja, segítse, szervezze és érdekvédelemben részesítse a Szabadka környéki települések mezőgazdasági termelőit. Első feladatként a Szerb Kormány határozatának függvényeként a földműves gazdaságok bejegyzése merült fel, így az országban elsőként kezdtünk foglalkozni a gazdák adminisztrációs ügyeinek intézésével. A Földműves Gazdaságok nyilvántartásába való bejegyzés mellett párhuzamosan az állami támogatások igénylésében is segítünk a hozzánk forduló mezőgazdasági termelőknek. Tevékenységünk folyamatosan bővül az általunk képviselt földműves társadalmi réteg igénye szerint. Naprakész információkkal szolgálunk tagjainknak a minisztériumi rendeletekről, az aktuális pályázati lehetőségekről, a különböző hitelkonstrukciókról, miáltal igyekszünk őket hozzásegíteni a számukra legjobb döntésekhez. Segítséget nyújtunk a szakmai kérdésekben, a pályázatírásban, a jogi kérdésekben. Jelenleg mintegy 1400 tagja van az egyesületnek Palicsról, Radanovácról, Ludasról, Királyhalmáról, Hajdújárásról és Kelebiáról.

Feketics

Feketics

Feketeegyház települést 1465-ben említik először oklevélben és ekkor még a Marótiak birtokaként. Később Mátyás király eladományozza Belmosevics Miklósnak. A falu a Mohácsi vész után (1526) tovább él. A Krivaja patak mentén a Telecskai fennsík déli nyúlványain, Bácska középső részén. 1580-ban és 1590-ben 28 adózó házzal kerül említésre, de már nem eredeti nevén, hanem Feketehegy név alatt. Későbben lakosságcserére kerül sor és 1652-ben a falu neve a török defterekben Feketics néven jelenik meg.

Tuti menü